ROZGRZEWAJĄCA JAGLANKA Z KONFITURĄ Z JAGÓD, MROŻONYMI OWOCAMI I MLEKIEM Z ORZECHÓW LASKOWYCH

MILLET PORRIDGE WITH BLUEBERRY JAM, FROZEN FRUITS AND HAZELNUT MILK.




Na początku roku, zapewne podobnie jak wielu z Was, wykańczam mrożone zapasy sezonowe, zarówno te z samych owoców, jak i ich przetworów; dzięki nim, fajnie można sobie wzbogacić śniadania lub desery.


Millet porridge with a homemade blueberry jam, frozen fruits and hazelnut milk


Moja dzisiejsza jaglanka, jest właśnie takim przykładem. To w sumie bardziej taka śniadaniowa inspiracja niż przepis, jest banalnie prosta w wykonaniu, ale za to naprawdę pyszna i fajnie rozgrzewa.

Pełna jest jagodowej konfitury, którą zeszłego roku przygotowałam w dwóch rodzajach, pierwszy rodzaj był z mango, a drugi z imbiremNadaje ona śniadaniu nie tylko walorów smakowych i odżywczych, ale też niesamowitego koloru.


Millet porridge with a homemade blueberry jam, frozen fruits and hazelnut milk


Do tego kilka garści mrożonych owoców leśnych i świeże mleko orzechowe, np. jedno z moich ulubionych rodzajów mleka roślinnego, którym jest mleko z orzechów laskowych.


Millet porridge with a homemade blueberry jam, frozen fruits and hazelnut milk


To proste, pyszne, rozgrzewające i naturalne śniadanie jest świetne na zimę, zarówno na co dzień, wczesnym rankiem jak i późne, leniwe, weekendowe śniadanie do łóżka. Polecam


Millet porridge with a homemade blueberry jam, frozen fruits and hazelnut milk


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka z orzechów laskowych 
  • pulpa z robienia domowego mleka laskowego, opcjonalnie
  • mała miseczka konfitury z jagód (np. takiej z mango albo takiej z imbirem)
  • kilka garści mrożonych owoców leśnych
  • garść podprażonych, posiekanych orzechów lub pestek
  • syrop daktylowy do dosłodzenia, opcjonalnie


PRZYGOTOWANIE:

Kaszę wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odcedzamy; wsypujemy ponownie do garnuszka, dodajemy mleko razem z pulpą i stawiamy na ogniu. 
Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień, zakrywamy częściowo pokrywką i gotujemy ok. 12 minut. 
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zakrytą odstawiamy na kilka minut, żeby jeszcze lepiej napęczniała, dolewamy potem więcej mleka, jeśli wolimy bardziej płynną.
Następnie rozlewamy do miseczek, nakładamy dodatki i serwujemy.
Dodatki można również dodać do kaszy pod koniec gotowania, całość nabierze wtedy fajnego koloru, a mrożone owoce miękkości.

Smacznego ☺


Millet porridge with a homemade blueberry jam, frozen fruits and hazelnut milk


At the beginning of the year, like many of you, probably. I'm finishing up my seasonal frozen fruits and preserves. Thanks to that, breakfast or dessert can be filled with fruits and colours.

My millet porridge is one of the examples of that. It's enriched with a homemade blueberry jam, that I prepared in two ways last year, the first one was with mango and the second one with gingerIt adds all the extra nutrients and an amazing color.


Millet porridge with a homemade blueberry jam, frozen fruits and hazelnut milk


Besides that, I like to add some mixed frozen fruits and use freshly made nutmilk, like one of my favorite kind, which is hazelnut milk.


Millet porridge with a homemade blueberry jam, frozen fruits and hazelnut milk


It's a simple, delicious, warming and natural breakfast. Great for the winter, during the week, early in the morning or a late, lazy, weekend breakfast in bed.


Millet porridge with a homemade blueberry jam, frozen fruits and hazelnut milk


INGREDIENTS (2 servings):

  • 1 C dry millet
  • 3 C hazelnut milk 
  • nut pulp from making hazelnut milk, optional
  • small bowl of bluberry jam (the one with mango or the one with ginger)
  • few handfuls of frozen mixed fruits
  • a handful of toasted, chopped nuts or seeds
  • a little bit of date syrup for sweetening, optional


PREPARATION:

Put the millet in a small pan, add some boiling water, rinse well and drain. Put it back in the pan, add the milk with the pulp and bring to the boil. When it will start boiling, reduce the heat, cover the pan partially with the lid and simmer for about 12 minutes.  After that, cover the pot and set it aside for few minutes, so the millet will get more plump. Add some more milk after, if you prefer the porridge to be more liquid.
Pour into bowls, add the remaining ingredients and serve.
You can also add the toppings, while the millet is cooking, it will the porridge a nice color, and soften your frozen fruits.

Enjoy ☺


Millet porridge with a homemade blueberry jam, frozen fruits and hazelnut milk

1 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION