SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z POMARAŃCZAMI I DRESSINGIEM NA BAZIE TAHINI

PURPLE CABBAGE SLAW WITH ORANGES AND TAHINI DRESSING




Prosta zimowa surówka z kapustą w roli głównej. Akompaniują jej słodkie pomarańcze, marchewka i aromatyczne zioła. 


Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing


A wszystko to, otulone prostym dressingiem na bazie tahini. Używam tahini od firmy Bakra, które bardzo polecam. Kupić je możecie tutaj


Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing


Taki dressing to fajna odmiana od tradycyjnej oliwy, do tego jest nawet bardziej wartościowy, zawiera dużo wapnia, białka, fosforu oraz miedzi.




A sama surówka jest lekko słodkawa i przyjemnie chrupie. Idealna jako lekki posiłek lub dodatek do obiadu. Smacznego


Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing


SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 4 pomarańcze
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki lub kolendry albo bazylii


DRESSING:

  • 4 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki wody


PRZYGOTOWANIE:

Kapustę siekamy lub ścieramy za pomocą mandoliny, marchewkę ścieramy obieraczką julienne, pomarańcze dzielimy na segmenty, a zioła drobno siekamy.
W małej miseczce łączymy składniki dressingu.
Mieszamy wszystko dokładnie w dużej misce i serwujemy.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Smacznego


Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing


Simple winter salad made with purple cabbage. I paired it with sweet oranges, carrots and aromatic herbs. And all of this, is "dressed" with a simple tahini dressing.


Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing


Salad is slightly sweet and pleasantly crispy. Ideal as a light meal or addition to dinner. Enjoy


Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing



INGREDIENTS (4-6 servings):

  • 500 g red cabbage
  • 4 oranges
  • 2 carrots
  • 1 bunch of green parsley or coriander or basil


DRESSING:

  • 4 tbsp tahini
  • 2 tbsp lemon juice
  • 1 tbsp soy sauce
  • 4 tbsp water


PREPARATION:

Chop the cabbage or slice it with a mandolin slicer, grate the carrot with julienne peeler, divide oranges into segments, and chop the herbs finely.
In a small bowl combine the dressing components.
Mix everything thoroughly in a large bowl and serve.
Store in the refrigerator for up to 3 days.


Enjoy


Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing

3 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION